Vývoj počasí zaznamenávají přístroje ve stanici nad městem

Písecký deník 2. 8. 2007

Vývoj počasí zaznamenávají přístroje ve stanici nad městem

 
PÍSEK - V současnosti většina lidí, zvláště ti, kteří tráví dovolenou v přírodě, pečlivě sleduje venkovní teplotu. Ta se po tropických dnech opět posunula směrem dolů a noční a denní hodnoty mají značné výkyvy.
 
Včera naměřily přístroje na meteorologické stanici v nedalekých  Kocelovicích u Lnářů na Strakonicku  v 11.15 hodin 15,8 stupňů Celsia, zatímco v Písku bylo ve stejném čase naměřeno už více, 19,1 stupňů.

Údaje o aktuální teplotě a ještě i další ukazatele lze snadno najít například na webových stránkách amatérské meteorologické stanice Písek (http://meteo.amut.net), které provozuje Pavel Tůma. Pořídil si vlastní přístroje na snímání těchto údajů.

„Sám jsem si chtěl vybudovat vlastní meteorologickou stanici, zkonstruovat čidla a ověřit jejich funkčnost.

V současnosti jsou data aktualizována každých pět minut. V archivu dat přístupném na internetu je možné data sledovat s odstupem jedné hodiny,“ řekl o své soukromé stanici Pavel Tůma.

Zároveň je u stanice umístěna i on line kamera s pohledem na město  a oblohu nad ním.

 Kam míří kamera

„Většina front s deštěm přichází od západu a tam právě je kamera nasměrována,“ sděluje poznatek Pavel Tůma.

A jaké údaje je zde možné přístroji zjistit?  Vedle teploty, tlaku a vlhkosti ovzduší také sluneční svit, rychlost a směr větru, dešťové srážky, blesky a oblačnost.

Údaje z meteorologické stanice  v Písku  jsou k dispozici nejen na stránkách této stanice, ale i na několika píseckých webových strankách – Fotoklub Písek, Skautský oddíl 4. středisko, ePisek.cz a rovněž na stránkách sdružujících amatérské meteorology z celého světa.
  

Zlata Měchurová

 

Warning: fopen(cache//domains/amut.net/article.phpfile_id=30.html): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/228799/virtual/www/domains/amut.net/include/footer.php on line 95

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, bool given in /data/web/virtuals/228799/virtual/www/domains/amut.net/include/footer.php on line 96

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, bool given in /data/web/virtuals/228799/virtual/www/domains/amut.net/include/footer.php on line 97